Пролог: Спомен на Петтиот Вселенски Собор
 

 

Житие: Спомен на Петтиот Вселенски Собор

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овој Собор беше во Цариград за време на царот Јустинијан Велики, во 553 година. На Соборот беа осудени сите монофизитски ереси, како и еретичките списи на Теодор Мопсуестски, на Теодорит Кирски и на Ориген (учење што се коси со воскресението на мртвите).