Послание на светиот апостол Павле до Колосјаните
 

 

Послание на светиот апостол Павле до Колосјаните

Календар, житија, пости
Почеток
 

4:5-18

5. Спрема надворешните однесувајте се благоразумно, ползувајќи го времето!
6. Зборот ваш секогаш да биде благодатен, зачинет со сол, за да знаете како треба на секого да му одговарате!
7. Што се однесува до мене, сe ќе ви соопшти Тихик, љубениот брат и верен служител и сотрудник во Господа,
8. кого нарочно поради тоа го испратив при вас, за да разбере како сте и да ви ги утеши срцата ваши,
9. заедно со Онисим, верниот и омилен наш брат, кој е од вас; тие ќе ви раскажат сe што станува овде,
10. Ве поздравува Аристарх, кој е затворен со мене, и Марко, внукот на Варнава – за кого добивте заповед: ако дојде при вас, примете го.
11. Исто така и Исус, наречен Јуст; тие се од обрезаните и единствени сотрудници за царството Божјо, кои ми беа утеха.
12. Ве поздравува од вашите Епафрас, служител на Исуса Христа, кој секогаш во молитвите свои се грижи, да бидете совршени и исполнети со секаква волја Божја.
13. Сведочам за него дека тој има голема ревност и грижа за вас и за оние што се во Лаодикија и Ерапол.
14. Ве поздравува Лука, возљубениот лекар, и Димас.
15. Поздравете ги браќата во Лаодикија, и Нимфана, и неговата домашна црква!
16. Откако ова послание се прочита при вас, направете да се прочита и во Лаодикијската црква, а она од Лаодикија да го прочитате и вие.
17. Кажете му на Архип: „Гледај ја службата, што си ја примил во Господа, да ја извршуваш!”
18. Своерачен поздрав од мене, Павла. Помнете ги оковите мои! Благодат меѓу сите вас. Амин!