Второ послание на светиот апостол Павле до Тимотеј
 

 

Второ послание на светиот апостол Павле до Тимотеј

Календар, житија, пости
Почеток
 

2:1-10

1. Чедо мое, потсилувај се во благодатта, што ти е дадена од Христа Исуса,
2. и сe, што си чул од мене пред многу сведоци, предај го на верни луѓе, ки се способни и други да научат.
3. Па така, поднесувај страдања како добар војник на Исуса Христа.
4. Оти ниеден војник не се вплетува во светски работи, за да му угоди на својот началник.
5. А ако, пак, некој војува, сепак венец не добива, бидејќи не се борел според правилата.
6. Земјоделецот што се труди, прв треба да вкуси од плодот.
7. Разбери што ти зборувам; а Господ нека ти даде разум во сe!
8. Помни Го Господа Исуса Христа од родот Давидов, Кој воскресна од мртвите, онака како што ви проповедав,
9. поради кое страдам, дури до окови, како злочинец. Но словото Божјо не се врзува.
10. Затоа сe трпам заради избраните, та и тие да добијат спасение во Христа Исуса со вечна слава.