Прво соборно послание на светиот апостол Петар
 

 

Прво соборно послание на светиот апостол Петар

Календар, житија, пости
Почеток
 

5:6-14

6. Смирете се под крепката рака Божја, за да ве воздигне, кога ќе дојде времето.
7. Сите ваши грижи оставете ги на Него, зашто Он се грижи за вас.
8. Бидете трезвени, бидете будни, зашто вашиот противник, ѓаволот, обиколува како лав што рика и бара некого да проголта;
9. спротивете му се со тврда вера, знаејќи дека такви страдања ги снаоѓаат и вашите браќа по светот.
10. А Бог на секоја благодат, Кој ве повика за Својата вечна слава во Исуса Христа, Сам, по вашето кратко страдање, да ве усоврши, укрепи и направи непоколебливи.
11. Нему слава и власт во веки веков. Амин!
12. По Силуана, вашиот верен брат, како што мислам, ви го напишав ова кратко послание, за да ве утешам и уверам дека ова е вистинска Божја благодат, во која стоите.
13. Ве поздравува Црквата во Вавилон, избрана заедно со вас, и Марко, синот мој.
14. Поздравете се еден со друг со целив на љубов. Мир на сите вас, што сте во Христа Исуса. Амин!