Второ послание на светиот апостол Павле до Коринтјаните
 

 

Второ послание на светиот апостол Павле до Коринтјаните

Календар, житија, пости
Почеток
 

1:21-24;2:1-4

21. Бог е Оној, Кој нe утврди со вас во Христа и нe помаза;
22. Он и нe запечати и ни даде залог на Духот во срцата наши.
23. А јас Го повикувам Бога за сведок на мојата душа, дека, штедејќи ве вас, не дојдов во Коринт досега;
24. но не како ние да владееме со верата ваша, туку сме помагачи на вашата радост, бидејќи во верата вие сте тврди.
1. И така, решив во себеси да не доаѓам при вас со жалост,
2. зашто, ако јас ве нажалам, тогаш кој ќе ме зарадува, ако не оној, кого сум го ожалостил?
3. Тоа исто и ви го напишав, та, кога ќе дојдам, да не ме огорчат оние, кои треба да ме зарадуваат; бидејќи сум уверен во сите вас дека мојата радост е радост и за сите вас.
4. Оти од многу грижи и од тага на срцето ви напишав со многу солзи, не за да ве огорчам, туку зада ја познаете преголемата љубов, што ја имам кон вас.