Прво послание на светиот апостол Павле до Коринтјаните
 

 

Прво послание на светиот апостол Павле до Коринтјаните

Календар, житија, пости
Почеток
 

4:9-16

9. Мислам, дека нас апосотолите, Бог нe постави најпоследни, како осудени на смрт; бидејќи станавме призор на светот – на ангелите и на луѓето.
10. Ние сме безумни заради Христа, а вие сте мудри во Христа; ние сме немоќни, а вие сте силни; вие сте славни, а ние бесчесни.
11. До овој час ние и гладуваме, и жедуваме, и необлечени одиме, се мачиме и се потураме по светов,
12. но се трудиме, работејќи со своите раце. Кога нe укоруваат, ние благословуваме, а кога нe гонат – трпиме;
13. кога хулат на нас, ние се утешуваме. Станавме како сметиште на овој свет, како отпад на сите луѓе.
14. Но ова ви го пишувам не за да ве посрамам, туку да ве поучам како мои омилени чеда.
15. Зашто, ако имате и на десетина илјади наставници во Христа Исуса, многу татковци немате, бидејќи јас ве родив во Исуса Христа преку Евангелието.
16. Затоа, ве молам, подражавајте ме мене, како што јас – Христа.