Осветување на новоизграден крст во близина на Куманово
 
 
 
 
 

Осветување на новоизграден крст во близина на Куманово (19.06.2008)

На 17 километри јужно од Куманово во с. Косматац на 16.06.2008 година на самиот празник Духовден - втор ден, Митрополитот Полошко-кумановски г. Кирил освети новоизграден  крст. Ктитор на новоизградениот крст е Чедо Ангеловски од с. Косматац со неговото благочестиво семејство. И во оваа прилика Митрополитот г. Кирил посочи што повеќе да градиме а не да разградуваме; да ја разубавуваме Македонија, та здружени, збратимени, преку преточување во дело на пораките на нашата родна Мајка Светиклиментова Црква, родна и мила Македонија да ја претвориме во цветна рајска градина. А преку нејзините мајчински духовни пораки да веруваме силно преку светоста на Црквата и да го сочуваме суверенитетот и интегритетот на нашата родна и мила Македонија. Нека ни е од Бога благословено и вековито ова грандиозно создадено дело - Милениумски крст, а заедно со него да векуваме и сите ние. Да се собираме вака бројно, само за убаво, за радост, за веселби. Амин.   

 

                                        

 

               

 

Известува: о. Жико Тодоровски