Свето евангелие според светиот апостол Лука
 

 

Свето евангелие според светиот апостол Лука

Календар, житија, пости
Почеток
 

1:24-38

24. По тие дни зачна неговата жена Елисавета и таеше пет месеци, велејќи:
25. Така ми направи Господ во деновите, во кои ме погледа, за да го отстрани укорот меѓу луѓето.
26. А во шестиот месец беше испратен од Бога ангелот Гавриил во галилејскиот град, по име Назарет,
27. при една девојка, свршена за маж по име Јосиф, од домот Давидов; а името на девојката ? беше Марија.
28. И кога влезе ангелот при неа, рече: „Радувај се, благодатна! Господ е со тебе! Благословена си ти меѓу жените!”
29. А таа, штом го виде, се уплаши од зборовите негови и помисли: „Каков е овој поздрав?”
30. И ? рече ангелот: „Не бој се, Марија, зашто си нашла милост пред Бога;
31. и ете, ти ќе зачнеш во утробата и ќе родиш Син, и ќе го наречеш со името Исус.
32. Он ќе биде голем и ќе се нарече Син на Севишниот; и ќе Му го даде Господ Бог престолот на Неговиот татко Давида;
33. и ќе царува над домот Јаковов секогаш, и царството Негово нема да има крај.”
34. А Марија му рече на ангелот: „Како ќе биде тоа, кога јас не знам за маж?”
35. Светиот Дух ќе слегне на тебе и силата на Севишниот ќе те осени; па затоа и роденото ќе биде свето и ќе се нарече Син Божји.
36. Ете и Елисавета, твојата роднина, за која велат дека е неплодна, и таа зачна син во староста своја; нејзе ? е веќе шести месец;
37. зашто нема да остане во Бога ниеден збор без сила.”
38. Марија, пак, рече: „Еве ја слугинката Господова; нека ми биде според зборовите твои!” И ангелот си отиде од неа.