Календар, житија, пости
 

 

Православен календар за 29/02/2020

Календар, житија, пости
Почеток
 
 

Светите Дванаесет маченици што пострадаа во времето на Диоклецијан

Првиот од нив, Памфил, презвитер на Црквата во Кесарија Палестинска, човек учен и благочестив, го исправи текстот на Новиот Завет од грешки на различни препишувачи; самиот ја препишуваше оваа спасоносна книга и им ја даваше на оние што сакаа. Вториот беше ѓаконот Валент, стар според годините и белокос според мудроста. Беше одличен познавач на Светото Писмо и го знаеше речиси наизуст. Третиот беше Павле, маж чесен и угледен, кој еднаш порано беше фрлен во оган за Христа. Освен нив уште петмина браќа по тело и дух, родум од Мисир, се враќаа од осуда од рудникот Киликиски во својата татковина, но на портата од градот Кесарија изјавија дека се христијани, заради што ги изведоа на суд. На прашањето како се викаат, рекоа: „Незнабожечките имиња што ни ги даде мајка ни ги отфрливме и се нарековме Илија, Исаија, Еремија, Самуил и Даниил“. На прашањето од каде се, рекоа: „Од Горниот Ерусалим“. Сите беа убиени, а со нив пострада и момчето Порфириј, кое ги побара нивните тела за да ги погреба. Тие беа убиени со меч, а него го изгореа во оган. Уште и Селевкиј, кој пријде и ги бакна мачениците пред мечот да падне врз нивните глави. Пред ова Селевкиј беше офицер. И старецот Теодул, слуга на римскиот судија, бидејќи при погребната поворка бакна еден од мачениците. Најпосле и Јулијан, кој ги целиваше мртвите тела на мачениците и ги фалеше. И така дадоа мало за големо и евтино за скапоцено и смртно за бесмртно и се преселија кај Господ во 308 година.

Свети Марут

Епископ на градот Тагрита во Месопотамија. Прочуен по верата и добрината. Го ублажи гневот на персискиот цар Издегерд кон христијаните, ги испроси од него моштите на четиристотини маченици во Персија и основа посебен град, Мартиропол, каде што ги положи тие Свети мошти. Во тој град се упокои и самиот во 422 година и замина кај Господ.

Преподобниот маченик Роман

Прост и неписмен селанец од Карпенис. Кога дозна за славата и јунаштвото на Христовите маченици, а беше млад - и самиот посака мачеништво. Отиде во Солун и почна да Го фали Христа по улиците, а Мухамед да го нарекува празнословец. Турците жестоко го изнамачија, па му го продадоа на некој капетан на една галија. Христијаните го откупија од капетанот и го испратија на Света Гора, каде што Роман стана монах кај прочуениот Старец Акакиј. Но тој и понатаму беше желен за мачеништво за Христа. Со благослов на Старецот отиде во Цариград, се направи луд и почна да води куче по турските улици. На прашањето што прави, одговори дека го храни кучето како што христијаните ги хранат Турците. Турците го фрлија во сув бунар и таму помина четириесет дена без леб. Потоа го извадија и го заклаа. Од неговото тело три дена избиваше светлина. Еден Англичанец го зеде телото и го однесе во Англија. А еден монах натопи една крпа со крвта на маченикот. Па таа крпа и денес се чува во манастирот Дохијар. Овој славен Христов војник пострада во 1694 година.

Преподобен Доситеј, ученик на Ава Доротеј

Преподобен Доситеј, ученик на славниот ава Доротеј, кој живеел во скитот на преподобните Серид, Јован и Варсануфиј Велики. Доситеј му бил роднина на некој војвода и бил во посета на Ерусалим за да се поклони на светињите. Кога ја гледал иконата на Страшниот суд во една црква, му се приближила една жена во порфирна облека, објаснувајќи му ја фреската. Најпосле, при разделбата, таа му рекла дека ако сака да се спаси, треба да пости, да не јаде месо и често да Му се моли на Бог. Тоа била Пресвета Богородица. Се разгорело срцето на младиот Доситеј, па му се родила желба за монашки живот. Доротеј го примил како послушник и му наредил потполно да се откаже од својата волја и да го слуша својот духовен отец. Неколку дена му давал да јаде колку што сака, по извесно време му ускратувал по една четвртина, па по некое време повторно една четвртина помалку, додека не го научил да поминува со најмала количина на храна, секогаш говорејќи му: „Јадењето е навика и колку кој навикне, толку и ќе јаде“.Доситеј се прославил со потполно послушание и е пример за монашката послушност и предаденост на својот духовен отец. Овој млад светител живеел во 6 век.